úterý 8. ledna 2013

Tvorba prezentací

Dnešní výuka přináší potřebu sdělovat informace co nejvíce vizuálně, a proto dochází stále častěji k využívání prezentačních programů. Zřejmě nejpopulárnějším nástrojem ve školství je Microsoft PowerPoint, který je součástí kancelářského balíčku Office (každý větší kancelářský balík pak obsahuje vlastní prezentátor). Navíc existují další alternativní programy a aplikace, které se pokusím v následujících řádcích představit. Jistě nejde o úplný výčet, ale spíše představu toho co vše dnešní prezentační programy dokáží...

9SLIDES

Velmi zajímavý prezentátor, který umožňuje spojení videoprezentace s jednotlivými slidy (stránkami) prezentace. V jedné části prezentace běží obrázky prezentace, které ilustrují to o čem právě mluvíte (nebo i naopak). Prezentaci jde uložit, ale je ji rovněž možno sdílet na svých stránkách, blogu apod. K dispozici je na mobilu, tabletu i PC. Zdarma se dá vytvořit 5 videoprezentací.
Odkaz: http://9slides.com


Ukázka výstupu prezentace v programu 9Slides

Obdobou této videoprezentace je www.vcasmo.com.

PREZI

Tak zvaný cloudový prezentační software Prezi, je velmi zajímavou alternativou pro toho, kdo chce aby jeho prezentace byla co nejvíce efektivní. Součástí prezentace může být zvětšování, zoomovaní, časová osa atd. Prezentovat můžete online i offline. Do prezentace lze jednoduše vkládat videa z YouTube, PDF i fotografie. Pokud se rozhodnete vaše prezentace zobrazovat veřejně, tak můžete program Prezi využívat zdarma, pokud ne musíte zaplatit...


Ukázka výstupu v programu Prezi

PHOTO PEACH

Tvorba slideshow je možná pomocí dalšího programu, kterým je Photo Peach. Postup je velmi jednoduchý:   registrace, nahrajete svoje fotografie (ze souboru, facebooku, Picasa aj.), uspořádejte snímky dle pořadí, doplňte hudbou přímo z YouTube, napište komentáře k jednotlivým fotografiím a uložte. Sdílet můžete prezentaci jako příběh nebo jako spirálu (viz. ukázka)
Odkaz: www.photopeach.com


Ukázka výstupu - Poverty on PhotoPeach

Obdobou této Slideshow je www.animoto.com.

PREZENTACE GOOGLE DOCS

Pokud se zaregistrujete u Google, získáte možnost vytvářet prezentace online v podobném prostředí které nabízí PowerPoint. Google Docs umožňuje navíc online spolupráci několika lidí na jedné prezentaci, snadné a efektivní je rovněž sdílení hotové prezentace. Prezentace navíc nezabírají žádný prostor ve vašem PC, jsou totiž nahrány na server, který Google nabízí. Vaše prezentace tak máte k dispozici kdekoliv tam, kde je připojeni k internetu.
Odkaz: www.google.cz


Tutoriál tvorby prezentace v prostředí Google Docs

SLIDE ROCKET


Webová aplikace, která je v základu zdarma a lze si dokoupit pokročilou verzi. Nabízí pokročilé šablony a zajímavé přechody, bohaté možnosti animací, výběru formátu atd. SlideRocket zvládá import a úpravu prezentací vytvořených v PowerPointu či Google Docs, ale hlavní výhodou online služby je to, že získáte přístup ke svým výtvorům odkudkoli, pracovat můžete bez jakéhokoli nainstalovaného softwaru a rovněž sdílení projektů s ostatními uživateli je velice jednoduché.

Návod jak importovat PowerPoint do SlideRocket

LIBRE OFFICE

Jak uvádí na svých stránkách je LibreOffice svobodný kancelářský balík pro Windows, Macintosh a Linux, který nabízí šest plnohodnotných aplikací pro práci s vašimi dokumenty a daty: Writer, Calc, Impress, Draw, Base a Math. Podporu a dokumentaci můžete získat zdarma. Pro tvorbu prezentací slouží aplikace Impress, která je alternativou k PowerPointu.
Odkaz: www.cs.libreoffice.org

Žádné komentáře:

Okomentovat