sobota 27. února 2010

Futuristická Dubaj - metropole 21. století


Během několika let se z pusté pouště díky petrodolarům stalo supermoderní město budoucnosti. Velký podíl na ambiciózní výstavbě tohoto emirátu má především šejch Muhammad bin Rašíd al-Maktúma, který se může směle považovat za jednoho z největších budovatelů na této planetě.

Video: Jak roste Dubaj



Jeho vize je smělá. Má přilákat do Dubaje elitu světového byznysu, showbyznysu, VIP osoby a bohatou klientelu z řad turistů. A to dříve, než vyschnou ropné kohoutky. Již dnes můžeme říci, že se mu tento záměr více než daří. Nejen že do Dubaje přesunuly své pobočky a sídla např. IBM, Microsoft, CNN či Reuters, ale byla již zdárně dokončena řada projektů. Pojďme se na některá dokončené díla podívat.

Burj Chalífa neboli Burj Dubaj (Chalífova věž/ Dubajská věž) – nejvyšší budova planety

Slavnostní otevření tohoto mrakodrapu, který s výškou 828 metrů překonal své konkurenty Taipei 101 a Kantonskou věž o více než dvě stě metrů, se konalo 4. ledna 2010. Tedy ke čtvrtému výročí nástupu panovníka Muhammada bin Rašída al-Maktúma k moci.
A k čemu bude Burdž Dubaj sloužit? Spodních 37 pater – hotel Armani, ve střední pasáži bude na 700 set luxusních bytů (prý byly rozprodány během jednoho dne) a v horních patrech budou kanceláře firem.

Video: Burj Dubai (Burj Khalifa) v roce 2009



Dubai Fountain (Dubajská fontána) – největší fontána světa

Doposud se nacházela největší fontána světa v Las Pegas. To ovšem od 8. května roku 2009 neplatí. O čtvrtinu větší je právě ta dubajská, která stříká vodu až do výše sto padesáti metrů! Ročně ji má navštívit přes 10 milionů návštěvníků.

Video: Dubajská fontána a jezero


Dubai Mall (Dubajský nákupní areál) – největší nákupní areál světa

Se dvanácti sty obchody, víc než stovkou kaváren a restaurací, dvaceti kinosály, krytým kluzištěm olympijských rozměrů, zlatým tržištěm (súk) nebo jedinečným akváriem s deseti miliony litrů slané vody, se stal Dubai Mall největším nákupním střediskem světa. Otevřen byl ve stejný den jako fontána.

Video: Procházka po nákupním centru v Dubaji



Dubajské metro

Downtown Dubaje s okraji metropole propojuje futuristické plně automatizované metro. Jeho provoz byl zahájen 9. 9. 2009 v 9 hodin a 9 minut. Zatím je v provozu pouze červená trasa, ale do roku 2014 se mají otevřít další tři trasy, které mají pomoci přetížené dopravě (a to některé místní silnice jsou až dvanáctiproudé!).

Video: Dubajské metro



Je jisté, že blízká budoucnost přinese celou řadu dalších neméně zajímavých projektů. V současnosti jsou rozpracované tří uměle vytvářené ostrovy, souostroví ve tvaru světadílů – The World.

Video: Projek The World



Plánuje se výstavba obrovského zábavního centra – Dubailand nebo budovy Nakheel Tower, která by měla být ještě vyšší než Burj Dubaj. Pokud se podaří hlavním partnerům, kteří podporují výstavbu Dubaje (Dubai Holding, Emaar, Nakheel a dalším) překonat co nejrychleji světovou hospodářskou krizi, překoná současný Dubaj zase jen Dubaj…

Další zajímavé odkazy:
Centrum Dubaje
Projekty do budoucnosti
Nejvyšší budovy Dubaje

Žádné komentáře:

Okomentovat